Urinsyregigt/podagra

Urinsyregigt, også kaldet podagra eller arthritis urica, er en gigtlidelse, der skyldes aflejring af urinsyrekrystaller i leddene. Ledene til at hæve, svulme op og blive meget røde og ømme.

Urinsyre er

Et biprodukt, der stammer fra nedbrydningen af nogle affaldsstoffer, der hedder puriner. Normalt udskiller kroppen helt automatisk disse affaldsstoffer gennem urinen, men hos nogle mennesker ophobes de i blodet, og når blodet er ”mættet” med disse stoffer, så siver de fra blodet og ud i leddene. Dette sker hos folk, der har nyrelidelser i forvejen, f.eks. diabetespatienter. Lidelsen kan også opstå ved brug af visse medikamenter, såsom overforbrug af acetylsalicylsyre

Symptomer på urinsyregigt

Det første anfald finder ofte sted om natten, hvor man kan opleve:

  • Ekstrem smerte i storetåens grundled eller andet led
  • Leddet bliver hævet og muligvis højrødt
  • Ekstrem smerte ved den mindste påvirkning, f.eks. kan selv vægten af et lagen på tåen være uhyggeligt smertefuldt
  • På lang sigt kan krystallerne lejre sig i huden, hvor de kan ses som små buler i nærheden af led eller på ydersiden af øret

Podagra behandling

Smertelindring, bl.a. med tabletter, eller binyrebarkhormon-behandling. Derudover tilbydes forebyggende behandling til sænkning af urinsyren, og lægerne anbefaler, at man holder op med at drikke alkohol, ryge og spise for meget.

Akupunkturbehandling af podagra

Akupunktur er effektiv til behandling af podagra. Især et sammenspil mellem moderne og traditionel kinesisk akupunktur er god til lindring af smerterne ved urinsyregigt, men nogle patienter kan også opnå fuldstændig helbredelse.

Læs herunder om patienten Jesper Hansen der havde stor succes med akupunktur:

Jesper Dahl Hansen