Ondt i ryggen

De fleste danskere har fra tid til anden ondt i ryggen, facetsyndrom, lumbago, myoser eller bare lændesmerter – også mindre kært bart har mange navne. Op mod 30% af danskerne har haft lændesmerter indenfor de sidste 14 dage.

Oftest er lændesmerter forbigående. Nogle gange indenfor en enkelt dag, nogle gange flere uger.

Lændesmerter kaldes også for hold i ryggen, ondt i ryggen, hekseskud, facetsyndrom, lumbago, eller slet og ret lændesmerter. Er smerterne kortvarige eller nyopståede kaldes de for akutte, er de længerevarende kaldes de for kroniske lændesmerter.

Cirka 30% af danskerne har haft lændesmerter inden for de seneste to uger. Kvinder lidt hyppigere end mænd. Lændesmerter begynder at blive et problem i teenageårene for mange, og nye undersøgelser har vist, at ældre og gamle oplever lændesmerter næsten ligeså hyppigt som yngre.

Lændesmerter optræder oftest i perioder af kortere eller længere varighed. Det vil sige, at det er de færreste som har ondt i ryggen hele tiden og mange oplever kun enkelte kortvarige episoder gennem livet. Personer i dårlig fysisk form eller med tungt fysisk arbejde har oftere ondt i ryggen.

I ca. en tredjedel af tilfældene kan man stille en diagnose, fx diskusprolaps, knogleskørhed, skæv ryg eller infektion eller måske en bygningsfejl i ryggen.

Hvis du pludselig ikke kan kontrollere din blærefunktion eller bliver følelsesløs i skridtet, skal du omgående søge læge eller skadestue.

Se mere om ondt i ryggen fx på netdoktor.dk

Om Scheuermanns sygdom

Scheuermanns sygdom eller syndrom kan være en af de mange årsager til rygsmerter.

Rygsøjlen består af skiveformede ryghvirvler, der er stablet ovenpå hinanden med brusk imellem. Når ryghvirvlerne har samme højde hele vejen rundt, får ryggen det naturlige svaj og alt godt.

Det kan dog ske, at én eller flere ryghvirvler mister deres facon og bliver fladet ud i en kileform. Hvirvlerne vil blive højere bagtil end fortil, og ryggen får derfor en anden form. Dette kaldes Scheuermanns sygdom. Lidelsen er ret almindeligt forekommende, men man kender ikke den nøjagtige årsag til sygdommen. Man ved dog, at arvelighed og fysisk belastning kan spiller en væsentlig rolle. Mange ved ikke engang, at de har disse skæve ryghvirvler, da de ikke mærker gener, men nogle gange kommer lidelsen til udtryk ved, at personen lider af rundryggethed.

De der har gener kan mærke dem som f.eks. tilbagevendende lumbago (hold i lænden).

Læs mere på Sundhed.dk

Andre årsager til ondt i ryggen

  • Diskusprolaps
  • Iskias
  • Myoser/muskelspændinger
  • Skæv ryg/rundryggethed/lige ry

Akupunkturbehandling mod smerter

Jeg hjælper dig af med smerterne – ring til Ole på tlf.: 26 24 85 67 eller 28 41 16 34 eller send en mail til ole@braku.dk.